divendres, 15 de febrer de 2013

Cartes de la I Guerra Mundial.Sempre que pensem en guerres pensem en mort, destrucció, patiment... però tots aquest pensaments queden molt llunyans a la nostra realitat. Pensar en la I Guerra Mundial és pensar en tot el que s'ha dit anteriorment i en molt més -els 20 milions de ferits i els quasi 18 milions de morts parlen per si sols-.
Tots aquells que van morir tenien una vida, una família, uns amics, uns somnis i els seus somnis es van quedar en la terra de ningú que hi havia entre les trinxeres o sota una bomba enemiga o ...

Seguir el rastre de milions de morts és impossible, ni pels mateixos familiars és feina fàcil. Sempre  pots intentar acostar-te a aquelles persones mitjançant cartes i escrits com els que hi ha a continuació. Aquí veurem que la guerra no és una cosa llunyana ni la fan extraterrestres sinó que pot ser una cosa molt propera i la "carn de canó" són gent normal com podríem ser nosaltres.

Mireu les postals, mireu com somriuen, intenteu imaginar el que podien explicar, mireu les dates de les mateixes, mireu més enllà de les paraules imagineu com les van escriure...potser aquesta carta és l'últim que va fer o potser no; potser la carta és la manera de recordar que una guerra no és bona per ningú.

El dibuix d'una ciutat de l'Europa Oriental.


Un bany al Somme.
 
 

La ronda de guàrdia.


Infanteria alemana a l'atac.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada