dijous, 18 de setembre de 2014

L'ús dels arbres geneològics per entendre les polítiques matrimonials.

Les famílies reials d'Europa ja des de l'Edat Mitjana s'havien unit mitjançant enllaços matrimonials. També durant l'Edat Moderna sobretot les filles esdevenien moneda de canvi o servien per signar aliances entre els diferents territoris d'Europa.


Els reis Catòlics també van donar les seves filles en matrimoni a diferents territoris per aconseguir aliances -en aquest cas contra França- i també per tenir drets successoris en aquell reialme en cas de tenir un hereu.


 Els reis Catòlics van tenir 5 fills; 4 nois i una noia.
 La més gran, Isabel es va casar dues vegades; la primera amb Alfons de Portugal i la segona amb Manel, rei de Portugal, del qual va tenir un fill, Miquel que va morir infant.
Joan, l'hereu, es va casar amb Margarita d'Àustria però no va regnar ja que va morir abans que el seu pare ni tampoc va tenir fills.
Joana es va casar amb Felip d'Àustria dit l'Hermòs, d'aquesta unió nasqué el futur rei Carles I d'Espanya i V d'Alemanya.
Maria, la quarta filla dels reis, es va casar amb Manel de Portugal després de la mort de la seva germana i d'aquesta unió en nasqué Isabel de Portugal.
Finalment Catalina es va casar en primeres núpcies amb Artur d'Anglaterra i després amb el rei Anglès Enric VIII; d'aquesta unió en nasqué Maria Tudor.
Fixeu-vos que mai entra en aquest joc cap hereu a la corona de França ja que era el gran enemic de la Monarquia Hispànica.

El nét dels reis Catòlics, Carles I va heredar del seu pare les possessions Austríaques al centre d'Europa i de la seva mare part de la Península, part d'Itàlia i l'Amèrica descoberta. Aconseguit un vast territori la jugada posterior pràcticament assegurava la unió dels regnes de Portugal i Espanya ja que Carles es va casar amb la seva cosina Isabel, reina de Portugal. Si hagués nascut un fill hauria heredat els dos reialmes però el fill no va venir i no es va consumar la unió en aquell moment. Posteriorment el fill de Carles I, Felip II va esdevenir també rei de Portugal.

TASCA
Feu una entrada que porti per títol. La guerra de Successió.
Busqueu un arbre geneaològic de Carles II -feu la cerca en Castellà-on s'observi clarament quins drets dinàstics tenen els dos pretendents Felip i Carles.
Adjunteu l'imatge al blog i expliqueu clarament perquè Carles tenia drets a la successió i Felip també.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada