dijous, 16 d’octubre de 2014

Les crisis de subsistència.

Durant el segle XVII i XVIII degut als precaris sistemes de producció agrícola es produïen periòdicament males collites que degeneraven en un problema molt greu d'alimentació. Els camps cultivats amb plantes poc productives, sense regadiu i amb eines rudimentàries estaven condicionats per la climatologia, uns quants anys de mala collita provocaven una augment del preu del pa, amb un augment de la mortalitat i un descens de la natalitat.

Mireu el gràfic de Cormeilles. Resseguiu la línia que indica l'evolució del preu del pa, anoteu els anys en els quals augmenta el seu preu. A què deu ser degut? Quan el preu del pa puja què passa amb la natalitat i la mortalitat?quan la línia de la mortalitat supera la de la natalitat, què passa? i quan el preu del pa és baix?
En un gràfic cal intentar explicar perquè es produeixen pics o canvis bruscs.
En el cas de les Cormeilles sempre que el preu del pa puja augmenten les defuncions i quan el preu de pa baixa augmenten els batejos. Només l'any 1720 augmenten les morts sense que sigui causa de l'augment del preu del pa això pot ser causat molt probablement per una guerra.
Fixeu-vos que la població no augmentarà o augmentarà molt poc.Tasca:
Prenent com a referència les explicacions anteriors. Adjunta i comenta detalladament la següent gràfica de les crisis de subsistència a Griona entre 1670 i 1700.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada