dijous, 16 d’octubre de 2014

Les crisis de subsistència.

Durant el segle XVII i XVIII degut als precaris sistemes de producció agrícola es produïen periòdicament males collites que degeneraven en un problema molt greu d'alimentació. Els camps cultivats amb plantes poc productives, sense regadiu i amb eines rudimentàries estaven condicionats per la climatologia, uns quants anys de mala collita provocaven una augment del preu del pa, amb un augment de la mortalitat i un descens de la natalitat.

dimecres, 1 d’octubre de 2014

"els catalans de les pedres pans". El redreçament econòmic de Catalunya durant el s.XVIII.

Resulta excessiva l'afirmació que dóna títol a l'entrada però no resulta errònia del tot ja que el s.XVIII és per Catalunya un moment d'expansió i redreçament econòmic. Potser és més adequada si tenim en compte com està el Principat a inicis de segle i també el caire que té l'administració Espanyola amb el territori.

dijous, 18 de setembre de 2014

L'ús dels arbres geneològics per entendre les polítiques matrimonials.

Les famílies reials d'Europa ja des de l'Edat Mitjana s'havien unit mitjançant enllaços matrimonials. També durant l'Edat Moderna sobretot les filles esdevenien moneda de canvi o servien per signar aliances entre els diferents territoris d'Europa.